Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Hnutie Slovensko: Ceny plynu pre domácnosti stúpnu až o 30 %

Na snímke Igor Matovič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V analýze sa podľa Matoviča uvádza, že Slovensko bude mať v budúcom roku najvyššiu infláciu spomedzi všetkých krajín EÚ.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Slovenské domácnosti čaká v budúcom roku najväčší nárast cien plynu v histórii, a to o 30 %. Uviedol to vo štvrtok poslanec Národnej rady (NR) SR za opozičné hnutie Slovensko Július Jakab spolu s lídrom hnutia Igorom Matovičom.

"Cez zvýšenie cien plynu vezme vláda občanom z peňaženiek 500 miliónov eur. Keď sme boli vo vláde, tak sme ochránili domácnosti pred zvýšením cien plynu napriek tomu, že pre krízu na burze narástla jeho cena 12-násobne. Teraz je cena plynu na burze niekoľkonásobne nižšia, ale Ficova vláda ju chce občanom zvýšiť o 30 %," uviedol Matovič.

Poslanec NR SR vysvetlil, že sa o tom dozvedeli na základe analýzy Inštitútu finančnej politiky, ktorá bola zverejnená vo štvrtok. V analýze sa podľa neho takisto uvádza, že Slovensko bude mať v budúcom roku najvyššiu infláciu spomedzi všetkých krajín EÚ. Jakab podotkol, že sa tak stane napríklad aj pre zvýšenie dane z pridanej hodnoty.

"Zavolal som jednému dôchodcovi, ktorý žije v rodinnom dome a plynom kúri a varí. Mesačný preddavok za plyn momentálne platí vo výške 150 eur. To, čo vláda dnes oznámila vo svojom dokumente, znamená, že od nového roku bude platiť o 45 eur viac, a teda 195 eur. Inými slovami ho to vyjde o 540 eur drahšie za celý rok," uviedol Jakab.