Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Ekonomika

Hnutie Slovensko predloží pozmeňovacie návrhy ku konsolidácii

Na snímke Igor Matovič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Opozičným poslancom sa nepáči ani výška konsolidácie.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Odpor opozičných strán voči predloženému balíčku zákonov na konsolidáciu verejných financií pokračuje. Hnutie Slovensko Igora Matoviča najnovšie avizuje podanie viacerých pozmeňovacích návrhov, ktoré by podľa poslancov mali zmierniť dosah plánovaných opatrení na obyvateľov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali poslanci hnutia. Viaceré z návrhov majú zvrátiť základné navrhované opatrenia vlády, ako je napríklad zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 %.

"Prvý pozmeňujúci návrh je zníženie avizovanej DPH, dane z pridanej hodnoty z 23 % na 20 %," uviedol poslanec hnutia Július Jakab. Ďalšou z navrhovaných zmien v konsolidačnom balíčku je ponechanie rodičovského dôchodku v rovnakej výške, ako je v súčasnosti. Zmenou by mal prejsť aj daňový bonus na dieťa. Hnutie navrhuje, aby v prípade, že má rodina tri a viac detí, nebol bonus krátený.

Opozičným poslancom sa nepáči ani výška konsolidácie. Podobne ako poslanci z ostatných opozičných strán upozornilo hnutie, že vláda plánuje vybrať na zvýšených daniach a ostatných opatreniach 2,7 miliardy eur, pričom potrebných je v súčasnosti o miliardu menej.