Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Hnutie Slovensko: Rast inflácie a zdražovanie potvrdil aj ŠÚ SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

ŠÚ SR v piatok informoval, že inflácia na Slovensku v auguste vzrástla na 2,8 % z júlových 2,6 % a priblížila sa tak k najvyšším hodnotám tohto roka.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Rozdiel v neprospech drahších potravín je na Slovensku oproti Poľsku na úrovni 50 %. Štatistický úrad (ŠÚ) SR navyše potvrdil, že inflácia rastie. Informovali o tom v piatok predstavitelia hnutia Slovensko na tlačovej konferencii.

Hnutie rozdiel uviedlo na základe vlastných nákupov v Poľsku a následného porovnania cien. "Vláda Roberta Fica (Smer-SD) si začiatkom tohto roka dala vypracovať Ministerstvom financií SR a ministrom Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) cenovú analýzu potravín v porovnaní s okolitými krajinami. Táto analýza hovorí, že na Slovensku sú o 40 % drahšie potraviny ako u susedných krajín," podotklo hnutie.

Ďalej uviedlo, že podľa ŠÚ SR inflácia potravín stúpa a je na rekordných úrovniach tohto roka. Najviac podľa úradu zdraželo ovocie, mlieko, syry, vajcia, oleje a tuky, cukor a cukrovinky. "Takmer všetky položky, ktoré ŠÚ SR porovnáva, stúpli na cene," dodalo hnutie s tým, že podľa jeho informácií plyn stúpne na cene o 37 %.

ŠÚ SR v piatok informoval, že inflácia na Slovensku v auguste vzrástla na 2,8 % z júlových 2,6 % a priblížila sa tak k najvyšším hodnotám tohto roka. Medziročne boli vyššie ceny vo všetkých 12 odboroch, a to v rozsahu od 0,5 % v odbore dopravy do 10 % v prípade odboru vzdelávania. Medzimesačne oproti júlu sa spotrebiteľské ceny tovarov a služieb zvýšili o 0,2 %.