Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Hnutie Slovensko: Za daňový chaos vlády zaplatia obyvatelia Slovenska

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súčasná vláda sa pri zavádzaní konsolidačných opatrení podľa predstaviteľov hnutia odvoláva na to, že za zdražovanie môžu predchádzajúce vlády.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. septembra (TASR) - Vládna koalícia v utorok (17. 9.) odprezentovala balíček konsolidačných opatrení, ktorý už dnes neplatí. Za tento daňový chaos najviac zaplatia obyvatelia Slovenska. Uviedli to v stredu predstavitelia opozičného hnutia Slovensko.

"Toto je amatérska, chaotická vláda, ktorá privádza Slovensko do krízy a stresuje obyvateľov. Táto vláda sa správa neúctivo k svojim obyvateľom. Blahoželám jej k tomuto chaosu a blahoželám aj ministrovi Kamenickému, ktorý prichystal opatrenia, ktoré spôsobia, že už nebudeme nakupovať o 50 % drahšie ako v Poľsku, ale len o 46 % drahšie," povedal zástupca hnutia Július Jakab.

Súčasná vláda sa pri zavádzaní konsolidačných opatrení podľa predstaviteľov hnutia odvoláva na to, že za zdražovanie môžu predchádzajúce vlády. Deficity hospodárenia štátu v rokoch 2020, 2021 a 2022, keď malo bývalé hnutie OĽANO v správe Ministerstvo financií (MF) SR, mali byť v hodnote 5 miliárd eur, 5,2 miliardy eur a 1,8 miliardy eur. Slovensko malo v tomto období hospodáriť efektívne a na nadpriemernej úrovni v rámci Európskej únie. "Práve, keď už vládol Smer-SD, na konci roka zadlžili krajinu o ďalšiu 1,5 miliardu eur. Deficit tak bol šesť miliárd eur," doplnili predstavitelia hnutia.

Pod súčasnou správou MF koaličnou stranou Smer-SD by mal dosiahnuť deficit 7,3 miliardy eur. K takémuto zvyšovaniu deficitu by malo dôjsť napriek tomu, že súčasná vláda nečelí žiadnym krízam, uviedol líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

Ten ďalej kritizuje zvýšenie cien diaľničných známok a plánované zrušenie rodičovského dôchodku, ku ktorým došlo napriek predchádzajúcim vyjadreniam šéfa koaličnej SNS Andreja Danka, ktorý v tom čase tieto zmeny popieral.

"Andrej Danko je lúzrom celej konsolidácie. Schválil, že vláda cez rodičovské dôchodky vezme každému dôchodcovi v priemere 330 eur. Ani jeden kilometer diaľnic nepostavili, ale navzdory svojim sľubom schválil, aby Slováci platili o 50 % viac za diaľničné známky. Chválil sa, že vybavil na vláde zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre ubytovanie na päť percent. Dnes to už neplatí a je to až 23 % DPH," dodal Matovič.