Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Hodnota fúzií a akvizícií vo svete klesla v 1. kvartáli o takmer 30 %

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Z jednotlivých regiónov sa na akvizičnej aktivite podieľali v 1. kvartáli najmä firmy zo Severnej Ameriky.

Londýn 3. apríla (TASR) - Hodnota fúzií a akvizícií zaznamenala v 1. štvrťroku tohto roka pokles o takmer 30 %. Vývoj na trhu výrazne ovplyvnila vojna na Ukrajine, ktorá otriasla trhmi a pribrzdila akvizičné aktivity. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ako uviedla spoločnosť Dealogic, za prvé tri mesiace tohto roka sa vo svete zrealizovali fúzie a akvizície v celkovej hodnote 1,01 bilióna USD (913,86 miliardy eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená pokles o 29,4 %, keď rastúce geopolitické napätie zredukovalo záujem veľkých korporácií o väčšie cezhraničné strategické nákupy.

"Rastúce náklady na energie, problémy dodávateľského reťazca a vysoká inflácia sú kľúčové faktory, ktoré v súčasnosti ovplyvňujú korporátnych a privátnych klientov," povedal Dwayne Lysaght z divízie fúzií a akvizícií JPMorgan Chase pre oblasť Európy, Blízkeho východu a Afriky.

Z jednotlivých regiónov sa na akvizičnej aktivite podieľali v 1. kvartáli najmä firmy zo Severnej Ameriky. Hodnota fúzií a akvizícií v tomto regióne tvorila z tej celkovej viac než polovicu, aj keď medziročne klesla o 28 %. V Ázii a Tichomorí sa hodnota fúzií/akvizícií znížila v 1. štvrťroku o 33 % na 184,2 miliardy USD a hodnota týchto aktivít v Európe zaznamenala pokles o 25 % na 227,67 miliardy USD.

(1 EUR = 1,1052 USD)