Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Holandsko povolilo ťažbu plynu v Severnom mori

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Holandsko udelilo povolenie na ťažbu plynu v lete 2022, proti čomu podali žalobu viaceré environmentálne organizácie v Holandsku a v Nemecku.

Haag 29. mája (TASR) - Holandské ministerstvo hospodárstva povolilo kontroverznú ťažbu zemného plynu v Severnom mori. Nedostatky, na ktoré poukázal v apríli správny súd v Haagu, boli odstránené, čo znamená, že holandská energetická spoločnosť One-Dyas môže od 31. mája pokračovať v plánovaných stavebných prácach na vybudovanie vrtnej plošiny, oznámilo ministerstvo v stredu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Konzorcium pod vedením spoločnosti One-Dyas plánuje ťažbu zemného plynu z ložiska pri dvoch ostrovoch v Severnom mori. Na tento účel sa má na holandskom území približne 23 kilometrov severozápadne od ostrova Borkum vybudovať ťažobná plošina. S ťažbou sa počíta v holandských aj nemeckých výsostných vodách, v blízkosti Národného parku Waddenské more v spolkovej krajine Dolné Sasko. Proti projektu opakovane demonštrovali ochrancovia životného prostredia a obyvatelia ostrovov. Spoločnosť One-Dyas v stredu potvrdila, že sa drží svojho cieľa vyťažiť prvý zemný plyn už v tomto roku.

Holandsko udelilo povolenie na ťažbu plynu v lete 2022, proti čomu podali žalobu viaceré environmentálne organizácie v Holandsku a v Nemecku. Projekt si vyžaduje súhlas oboch krajín, pričom nemecká strana ešte povoľovacie konanie neukončila.