Súčasné dlhotrvajúce veľmi vysoké teploty, napríklad na Dolnom Spiši, sa odrážajú aj na úrode druhej kosby ďatelinovín.
Autor TASR
Bratislava 14. augusta (TASR) - Súčasné horúčavy majú vplyv na výnosy a prírastky nielen v rastlinnej, ale aj v živočíšnej výrobe. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
"Na Slovensku v týchto dňoch vrcholí ďalšia vlna horúčav. Poľnohospodári kosia obilniny, ktoré práve pre vysoké teploty a nižšie zrážky počas apríla a mája dnes dávajú v niektorých prípadoch nižšiu úrodu a horšiu kvalitu – v závislosti od regiónov a intenzity zrážok v regiónoch. Rovnako poľnohospodári intenzívne zavlažujú," priblížila.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora z monitoringu žatevných prác podľa nej zistila, že súčasné dlhotrvajúce veľmi vysoké teploty, napríklad na Dolnom Spiši, sa odrážajú aj na úrode druhej kosby ďatelinovín.
"Vysoké teploty vplývajú aj na zvieratá. Poľnohospodári chcú predchádzať následkom tzv. tepelného stresu zvierat, a tak im zabezpečujú pravidelný a dostatočný prísun čerstvej vody," informovala.
Spresnila, že v maštaliach sa používajú ventilátory, kravy farmári sprchujú, zvýšenú starostlivosť venujú napájačkám. Teplote prispôsobujú aj kŕmenie dojníc. Poobedňajšia dávka je väčšia než ranná, pretože poobede je predpoklad ochladenia vo večerných a nočných hodinách a tak krava môže skŕmiť väčšie množstvo krmiva a tým dať aj viac mlieka. Chovatelia dávajú pozor, aby sa krmivo neprehrialo, teda aby nebolo v teple znehodnotené a zaparené.
"Hoci dojnice v tomto počasí doja o niečo menej mlieka, podľa spracovateľov mlieka nie je dôvod na žiadnu paniku. Mliekarne majú dostatok zásob na vykrytie prípadnej prechodne nižšej dodávky mlieka od niektorých prvovýrobcov a situáciu vedia zvládnuť tak, ako po minulé roky. Ide len o prechodný stav a navyše to, koľko krava nadojí mlieka počas horúceho leta, záleží aj od konkrétneho plemena, spôsobu chovu, ochladzovania priestorov a ochladzovania dojnice, teda od celkového minimalizovania teplotného stresu u zvieraťa," dodala Holéciová.
"Na Slovensku v týchto dňoch vrcholí ďalšia vlna horúčav. Poľnohospodári kosia obilniny, ktoré práve pre vysoké teploty a nižšie zrážky počas apríla a mája dnes dávajú v niektorých prípadoch nižšiu úrodu a horšiu kvalitu – v závislosti od regiónov a intenzity zrážok v regiónoch. Rovnako poľnohospodári intenzívne zavlažujú," priblížila.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora z monitoringu žatevných prác podľa nej zistila, že súčasné dlhotrvajúce veľmi vysoké teploty, napríklad na Dolnom Spiši, sa odrážajú aj na úrode druhej kosby ďatelinovín.
"Vysoké teploty vplývajú aj na zvieratá. Poľnohospodári chcú predchádzať následkom tzv. tepelného stresu zvierat, a tak im zabezpečujú pravidelný a dostatočný prísun čerstvej vody," informovala.
Spresnila, že v maštaliach sa používajú ventilátory, kravy farmári sprchujú, zvýšenú starostlivosť venujú napájačkám. Teplote prispôsobujú aj kŕmenie dojníc. Poobedňajšia dávka je väčšia než ranná, pretože poobede je predpoklad ochladenia vo večerných a nočných hodinách a tak krava môže skŕmiť väčšie množstvo krmiva a tým dať aj viac mlieka. Chovatelia dávajú pozor, aby sa krmivo neprehrialo, teda aby nebolo v teple znehodnotené a zaparené.
"Hoci dojnice v tomto počasí doja o niečo menej mlieka, podľa spracovateľov mlieka nie je dôvod na žiadnu paniku. Mliekarne majú dostatok zásob na vykrytie prípadnej prechodne nižšej dodávky mlieka od niektorých prvovýrobcov a situáciu vedia zvládnuť tak, ako po minulé roky. Ide len o prechodný stav a navyše to, koľko krava nadojí mlieka počas horúceho leta, záleží aj od konkrétneho plemena, spôsobu chovu, ochladzovania priestorov a ochladzovania dojnice, teda od celkového minimalizovania teplotného stresu u zvieraťa," dodala Holéciová.