Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Nálada spotrebiteľov v eurozóne sa v apríli nečakane zlepšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index spotrebiteľskej dôvery v eurozóne dosiahol v apríli -16,9 bodu. V marci predstavoval -18,7 bodu, čo bol najhorší výsledok od mája 2020.

Brusel 21. apríla (TASR) - Po marcovom prudkom poklese sa nálada spotrebiteľov v eurozóne tento mesiac nečakane zlepšila. Naďalej však zostáva v negatívnom teritóriu, čo signalizuje pesimizmus. Uviedla to vo štvrtok Európska komisia, ktorá zverejnila predbežné údaje. TASR o tom informuje na základe správy serveru RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery v eurozóne dosiahol v apríli -16,9 bodu. V marci predstavoval -18,7 bodu, čo bol najhorší výsledok od mája 2020. Zlepšenie nálady spotrebiteľov v eurozóne prekvapilo ekonómov, ktorí počítali s ďalším zhoršením indexu na -20 bodov.

Aj v prípade celej Európskej únie sa spotrebiteľská dôvera v apríli zlepšila, keď príslušný index vzrástol oproti marcu o dva body na -17,6 bodu. Napriek tomu obidva indexy naďalej zostávajú hlboko pod dlhodobým priemerom. Konečné údaje o vývoji spotrebiteľskej dôvery zverejní Európska komisia 28. apríla.

K zlepšeniu nálady pravdepodobne prispelo uvoľnenie pandemických obmedzení vo viacerých krajinách počas mesiaca apríl, čo zvýšilo mobilitu obyvateľstva. "Vyhliadky na najbližšie obdobie, čo sa týka spotreby, však nie sú veľmi priaznivé," povedal ekonóm spoločnosti Capital Economics Michael Iran. Najmä pokračujúca vojna na Ukrajine by mohla zvyšovať obavy spotrebiteľov a nútiť ich k výraznejšiemu šetreniu.