Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Podnikové zásoby aj tržby v USA v apríli vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ekonómovia takýto výsledok predpovedali.

Washington 18. júna (TASR) - Podnikové zásoby v USA, ktoré sú kľúčovou zložkou hrubého domáceho produktu (HDP), v apríli 2024 podľa očakávania vzrástli. Zotavili sa tak z marcového poklesu. Uviedlo to v utorok americké ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Ministerstvo oznámilo, že podnikové zásoby sa v apríli 2024 zvýšili o 0,3 % oproti marcu, keď medzimesačne mierne klesli o 0,1 %. Ekonómovia takýto výsledok predpovedali.

K aprílovému výsledku prispelo zrýchlenie rastu maloobchodných zásob na 0,7 % z 0,1 % v marci. A zároveň, zásoby vo výrobnom sektore v apríli stúpli o 0,1 %, zatiaľ čo v marci stagnovali a veľkoobchodné zásoby sa v apríli zvýšili o 0,1 % po poklese o 0,5 % v marci.

Ministerstvo obchodu zároveň uviedlo, že podnikové tržby vzrástli v apríli o 0,3 %, čo je dobrá správa po ich znížení o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Tržby z výroby pritom v apríli stúpli o 1 % (0,4 % v marci) a vo veľkoobchode o 0,1 % (-1,3 % pred mesiacom), ale maloobchodné tržby v apríli klesli o 0,3 % (po náraste o 0,6 % v marci).