Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Rakúska ekonomika sa v roku 2023 zmenšila o 0,8 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pod úrovňou spred nástupu pandémie sa podľa štatistikov nachádzajú stavebníctvo, obchod, ako aj stravovacie a ubytovacie služby.

Viedeň 19. marca (TASR) - Rakúska ekonomika sa zmenšuje. V poslednom štvrťroku minulého roka hrubý domáci produkt podľa údajov rakúskeho štatistického úradu (HDP) klesol o 1,75 % a za celý rok 2023 bol o 0,8 % nižší ako v predminulom roku. Výkon hospodárstva je len tesne nad úrovňou spred pandémie koronavírusu, oznámil v utorok šéf úradu Tobias Thomas. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Rakúska ekonomika bola v štvrtom kvartáli 2023 len o 0,6 % väčšia ako v rovnakom období roka 2019. Situácia je ešte kritickejšia z pohľadu HDP na obyvateľa, ktorý bol v poslednom štvrťroku 2023 o 2,8 % nižší ako v štvrtom kvartáli 2019, upozornil Thomas.

Pod úrovňou spred nástupu pandémie sa podľa štatistikov nachádzajú stavebníctvo, obchod, ako aj stravovacie a ubytovacie služby. V posledných troch mesiacoch minulého roka na celkový výkon hospodárstva negatívne vplývali najmä priemysel a obchod.