Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Taliansku sa v septembri spomalil na 0,7 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa rýchleho odhadu sa rast spotrebiteľských cien v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v septembri 2024 spomalil na 0,7 % z 1,1 % v predchádzajúcom mesiaci.

Rím 30. septembra (TASR) - Medziročné tempo rastu inflácie v Taliansku sa v septembri 2024 spomalilo. A viac, ako ekonómovia očakávali. Ukázali to v pondelok predbežné údaje štatistického úradu ISTAT. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa rýchleho odhadu sa rast spotrebiteľských cien v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v septembri 2024 spomalil na 0,7 % z 1,1 % v predchádzajúcom mesiaci. To je mierne pod odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že inflácia klesne na 0,8 %.

Septembrový rast inflácie v Taliansku bol najpomalší od začiatku roka, keďže ceny regulovaných energií sa zvýšili menej ako v predchádzajúcom mesiaci (o 10 % oproti 14,3 % v auguste) a pri neregulovaných energiách klesali strmšie (-11 % oproti -8,6 %). Taliansko pokračuje totiž v zabezpečovaní nových zdrojov energií od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Štatistiky ďalej odhalili, že v septembri sa zmiernil aj medziročný rast cien v sektore rekreácie a kultúry (na štyri % zo 4,5 %) a v dopravných službách (na 2,5 % z 2,9 %).

Medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií a potravín, sa v septembri znížila na 1,8 % z 1,9 % v predchádzajúcom mesiaci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, dosiahol v Taliansku v septembri 0,8 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v septembri znížili o 0,2 % po náraste o 0,2 % v auguste.

Spresnené údaje o vývoji inflácie v septembri zverejní ISTAT 16. októbra.