Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné zásoby v USA výrazne zrýchlili v máji tempo rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministerstvo uviedlo, že veľkoobchodné zásoby v USA vzrástli v máji o 0,6 %, čo je v súlade s očakávaniami ekonómov.

Washington 10. júla (TASR) - Veľkoobchodné zásoby v USA pokračovali v máji v raste, pričom tempo rastu sa v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci výrazne zrýchlilo. Uviedlo to v stredu americké ministerstvo obchodu, podľa ktorého sa pod výraznejší rast podpísali zhruba rovnakou mierou tovary dlhodobej aj krátkodobej spotreby. Informoval o tom portál RTTNews.

Ministerstvo uviedlo, že veľkoobchodné zásoby v USA vzrástli v máji o 0,6 %, čo je v súlade s očakávaniami ekonómov. V predchádzajúcom mesiaci rast dosiahol 0,2 %, pričom tento údaj predstavuje revíziu mierne smerom nahor. V predbežnom odhade ministerstvo obchodu udávalo rast veľkoobchodných zásob za apríl na úrovni 0,1 %.

Zásoby tovarov dlhodobej spotreby vzrástli v máji o 0,6 %. Ešte o niečo výraznejšie sa zvýšili zásoby tovarov krátkodobej spotreby. Rast v ich prípade dosiahol 0,7 %.

Ministerstvo okrem toho zverejnilo údaje o májovom vývoji tržieb v americkom veľkoobchode. Tržby vzrástli o 0,4 %, čo znamená, že v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci tempo rastu zdvojnásobili. Ako tržby z predaja tovarov dlhodobej spotreby, tak aj tržby z predaja tovarov krátkodobej spotreby zaznamenali rast o 0,4 %.