Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Ifo: Nálada v automobilovom priemysle v Nemecku sa výrazne zhoršila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Automobilky aj ich dodávatelia sú zároveň naďalej pesimistickí, čo sa týka vývoja v 2. polroku tohto roka.

Mníchov 4. júna (TASR) - Nálada v nemeckom automobilovom priemysle sa v máji výrazne zhoršila, pričom firmy v tomto sektore hodnotia svoju súčasnú situáciu prvýkrát za vyše 1,5 roka negatívne. Uviedol to v utorok nemecký ekonomický inštitút Ifo. Informovala o tom agentúra DPA.

Hlavný index podnikateľskej klímy inštitútu Ifo pre nemecký automobilový priemysel dosiahol v máji -8,6 bodu. To je výrazný prepad indexu po tom, ako v apríli predstavoval -2,4 bodu. Nepriaznivo sa vyvíjalo najmä hodnotenie súčasnej situácie podnikov, ktorú prvýkrát od októbra 2022 hodnotili firmy negatívne.

Automobilky aj ich dodávatelia sú zároveň naďalej pesimistickí, čo sa týka vývoja v 2. polroku tohto roka. "Ostrá reakcia Číny na spor s Európou a USA za elektrické autá môže najmä nemeckých výrobcov tvrdo zasiahnuť," povedal Oliver Falck, šéf Centra Ifo pre ekonomiku priemyslu a nové technológie.

Index príjmovej situácie v automobilovom priemysle klesol na -17,8 bodu, dodal Ifo. "Okrem toho v úsilí znížiť náklady plánujú firmy v automobilovom sektore zamestnať menej ľudí," dodal inštitút s tým, že príslušný index klesol na -20,2 bodu.