Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Ekonomika

Ifo: Nálada v nemeckom automobilovom sektore sa mierne zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Európske automobilky zápasia s vysokými nákladmi na energie aj pracovnými nákladmi na domácich trhoch. Navyše ich situáciu ešte sťažuje tvrdá konkurencia z Číny.

Berlín 2. októbra (TASR) - Po dramatickom prepade v auguste sa nálada v nemeckom automobilovom sektore minulý mesiac čiastočne zlepšila, aj naďalej však zostáva hlboko v negatívnom teritóriu. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje nemeckého ekonomického inštitútu Ifo, ktoré priniesla agentúra Reuters.

Index podnikateľskej nálady v automobilovom sektore dosiahol v septembri -23 bodov. V porovnaní s augustom sa tak index zvýšil o 1,3 bodu. "Automobilový priemysel dokázal zastaviť prudký pád z predchádzajúceho mesiaca," uviedla analytička inštitútu Anita Wölflová, pričom poukázala na augustový prepad o približne šesť bodov. Zároveň však dodala, že je príliš skoro na úvahy o jednoznačnom zlepšovaní situácie.

Európske automobilky zápasia s vysokými nákladmi na energie aj pracovnými nákladmi na domácich trhoch. Navyše ich situáciu ešte sťažuje tvrdá konkurencia z Číny. Na ich problémy najvýraznejšie v poslednom období poukazuje situácia v nemeckom Volkswagene. Automobilka uviedla, že musí nevyhnutne zredukovať náklady a nevylučuje ani zatváranie závodov.