Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Ifo: Výsledky volieb v Sasku a Durínsku môžu mať hospodárske dôsledky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prieskume, ktorý uskutočnil mníchovský inštitút Ifo na vzorke 185 ekonómov, sa až 78 % z nich vyjadrilo, že očakávajú negatívne alebo veľmi negatívne dôsledky.

Mníchov 16. septembra (TASR) - Ekonómovia sú po nedávnych voľbách v spolkových krajinách Sasko a Durínsko na východe Nemecka skôr pesimistickí. V prieskume, ktorý uskutočnil mníchovský inštitút Ifo na vzorke 185 ekonómov, sa až 78 % z nich vyjadrilo, že očakávajú negatívne alebo veľmi negatívne dôsledky. Len necelé 3 % vidia budúcnosť pozitívne až veľmi pozitívne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Jednoznačné hodnotenie ekonomických expertov, že podpora radikálnych strán vážne poškodí miesto podnikania, by malo byť pre obyvateľstvo výstrahou," uviedol Niklas Potrafke, vedúci Centra pre verejné financie a politickú ekonómiu inštitútu Ifo. "Tieto čísla zdôrazňujú, ako silno ovplyvňujú výsledky volieb ekonomické očakávania," dodal.

Oslovení ekonomickí experti upozornili, že úspech krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) môže znížiť príťažlivosť dvoch spolkových krajín z pohľadu kvalifikovanej pracovnej sily. Takmer 84 % respondentov predpovedá v tejto oblasti negatívne alebo veľmi negatívne dôsledky, zatiaľ čo len 3 % očakávajú pozitívny alebo veľmi pozitívny vývoj. Jasná väčšina 77 % tiež počíta s negatívnymi dôsledkami pre investičné rozhodnutia podnikov.

Ekonómov znepokojili aj volebné výsledky krajne ľavicovej Aliancie Sahry Wagenknechtovej (BSW). Približne 60 % z nich vidí negatívne dôsledky z pohľadu podmienok na podnikanie, pričom len necelé 2 % majú opačný názor. "Vplyv volebného úspechu BSW na hospodársky rozvoj je v porovnaní s AfD vnímaný o niečo menej negatívne," uviedol Aaron Günther, výskumník Ifo.

V rámci prieskumu inštitút Ifo v období od 3. do 10. septembra oslovil 185 nemeckých profesorov ekonómie.