Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

IFP: Za polovicu straty pracovných miest v 2023 zodpovedal priemysel

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pätina pracovných miest v súkromnom sektore zanikla v nízkokvalifikovaných službách.

Bratislava 12. februára (TASR) - Za polovicu straty pracovných miest v súkromnom sektore v minulom roku bol zodpovedný priemysel. Uviedli to v aktuálnej analýze analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP). Pätina pracovných miest v súkromnom sektore podľa nich zanikla v nízkokvalifikovaných službách.

Prehlbovanie poklesu počas predchádzajúceho roka je podľa analýzy výsledkom kombinácie viacerých faktorov. Keďže miera nezamestnanosti je stabilná, zamestnanci zmenili svoj pracovný status v rámci zamestnanosti alebo prešli do neaktivity.

"V decembri sme evidovali viac ako trojnásobný nárast žiadostí o predčasný dôchodok. Zároveň sa časť zamestnancov pravdepodobne presunula medzi živnostníkov. Ich počet sa najviac zvýšil práve v priemysle, stavebníctve, ale aj v nízkokvalifikovaných službách," spresnili analytici.

Doplnili, že reálne priemyselné tržby v decembri 2023 medziročne zaostali o 7,3 %. Vo výrazne negatívnych číslach ostáva slovenský priemysel už druhý mesiac po sebe a spomedzi spracovateľského priemyslu neklesli len potravinárstvo a automobilky.

V medzimesačnom porovnaní si priemysel mierne polepšil, keď decembrové tržby vzrástli o 2,2 % (sezónne očistenie IFP). Ťahúňom boli automobilky, ktorých reálne tržby vzrástli medzimesačne o 14 % a podarilo sa im tak zotaviť zo zásadného prepadu tržieb v novembri.