Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

India zavedie clá až do výšky 30 % na dovozy ocele z Číny a Vietnamu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zvárané rúry a trubky z nehrdzavejúcej ocele vyvážané z Číny, ktorá je najväčším svetovým výrobcom ocele, a Vietnamu tak budú podliehať clám ďalších päť rokov.

Naí Dillí 11. septembra (TASR) - India zavedie clá v rozmedzí 12 % až 30 % na niektoré výrobky z ocele dovážané z Číny a Vietnamu. Chce tak ochrániť a posilniť miestny priemysel. Vyplýva to z návrhu indického ministerstva financií. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Zvárané rúry a trubky z nehrdzavejúcej ocele vyvážané z Číny, ktorá je najväčším svetovým výrobcom ocele, a Vietnamu tak budú podliehať clám ďalších päť rokov, ukázalo nariadenie Naí Dillí z 10. septembra.

Vzťahy medzi dvoma najľudnatejšími ázijskými krajinami sú napäté po strete ich armád na spornej hranici v Himalájach v roku 2020. Vláda v Naí Dillí následne sprísnila kontrolu čínskych investícií a zastavila veľké projekty.

Napriek tomu indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar v utorok (10. 9.) povedal, že India "sa nezatvorila pred podnikmi z Číny". Poznamenal pritom, že problém je skôr v tom, v ktorých sektoroch a za akých podmienok podnikajú, bez toho, aby to spresnil.

Indická vláda v auguste začala tiež antidumpingové vyšetrovanie určitých výrobkov z ocele dovážaných z Vietnamu.