Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Ekonomika

Inflácia u našich susedov sa v júli nečakane zrýchlila

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Spotrebiteľské ceny v Českej republike vzrástli v júli medziročne o 2,2 % po dvojpercentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Praha 12. augusta (TASR) - Inflácia v Česku sa v júli nečakane zrýchlila. Podpísalo sa pod to spomalenie poklesu cien potravín a na druhej strane zrýchlenie rastu nákladov na zdravotníctvo či cien niektorých tovarov. Údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ) zverejnil portál tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny v Českej republike vzrástli v júli medziročne o 2,2 % po dvojpercentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Analytici pritom počítali so zotrvaním inflácie na úrovni z júna. Napriek tomu je rast spotrebiteľských cien v Česku druhý najnižší od začiatku roka, keď miernejšia bola iba dvojpercentná inflácia, ktorú Česko zaznamenalo okrem júna aj vo februári a v marci.

Vývoj v júli ovplyvnil miernejší pokles cien potravín a nealkoholických nápojov než v predchádzajúcom mesiaci. V júni klesli ceny týchto produktov medziročne o 4,2 %, v júli pokles predstavoval 3,1 %. Okrem toho sa zrýchlil rast nákladov na zdravotníctvo (z 3,8 % na 3,9 %), ďalej nákladov na kultúru a rekreáciu (z 2,6 % na 3,3 %), ako aj cien rozličného tovaru a služieb.

Na druhej stane sa zmiernil rast cien oblečenia a obuvi, alkoholu a tabakových výrobkov či cien v hoteloch a reštauráciách. Čo sa týka nákladov na vzdelanie, dopravu alebo na bývanie, tie sa medziročne oproti vývoju v júni nemenili.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Česku v júli vzrástli o 0,7 % oproti júnovému poklesu o 0,3 %. Júlový vývoj spotrebiteľských cien predstavuje ich najvýraznejší rast od apríla, v ktorom sa zvýšili rovnako o 0,7 %.