Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Dánsku sa v júli zmiernila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spotrebiteľské ceny v Dánsku vzrástli minulý mesiac medziročne o 1,1 % po 1,8-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Kodaň 12. augusta (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Dánsku pokračovali v spomaľovaní rastu aj v júli, pričom inflácia sa priblížila k hranici 1 %. Je to najmiernejší rast cien od apríla a jeden z najslabších od začiatku roka. Navyše, jadrová inflácia sa spomalila na najnižšiu úroveň za takmer tri roky. Informovali o tom agentúra DPA a portál tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny v Dánsku vzrástli minulý mesiac medziročne o 1,1 % po 1,8-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Júlový rast cien bol najmiernejší od apríla a zároveň tretí najslabší od začiatku roka, keď slabšiu infláciu zaznamenalo Dánsko vo februári, v marci a apríli. Vtedy dosiahla 0,8 až 0,9 %.

Výrazne sa pod to podpísalo zmiernenie rastu nákladov na bývanie a s ním súvisiace energie. Tieto náklady sa v júli medziročne zvýšili o 2,2 %, zatiaľ čo v júni vzrástli o 4,1 %. Zmiernil sa aj rast nákladov na kultúru a rekreáciu, ako aj cien v hoteloch a reštauráciách. Navyše, po júnovej stagnácii sa v júli znížili ceny oblečenia a obuvi.

Naopak, zrýchlil sa rast cien potravín a nealkoholických nápojov, zrýchlenie však bolo mierne. V júni ceny vzrástli o 0,6 %, v júli o 0,8 %. Výraznejšie však rástli aj náklady na dopravu a zdravotnú starostlivosť.

Spomalila sa aj jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny potravín a energií, pričom dosiahla takmer trojročné minimum. V júli predstavovala 1 %, zatiaľ čo v júni dosiahla 1,3 %. Jadrová inflácia je tak najnižšia od augusta 2021.