Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa spomalila na najnižšiu úroveň za tri roky

Na archívnej snímke Európska centrálna banka v Frankfurde nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Uviedol to v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil rýchly odhad.

Luxemburg 30. augusta (TASR) - Miera inflácie v eurozóne sa v auguste prudko spomalila a priblížila sa k hranici 2 %. Zaznamenala tak najnižšiu úroveň za viac než tri roky a dostala sa do blízkosti inflačného cieľa Európskej centrálnej banky (ECB). Najnovšie údaje výrazne posilnili očakávania, že ECB na svojom najbližšom zasadnutí pristúpi k zníženiu úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat a správy agentúry AFP.

Medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla v auguste 2,2 % oproti júlovej hodnote 2,6 %. Najnovší údaj Eurostatu predstavuje najnižšiu mieru inflácie v menovej únii od júla 2021 a je iba 0,2 percentuálneho bodu nad inflačným cieľom ECB. Výrazné zmiernenie inflácie by tak malo byť dostatočným dôvodom pre ECB, aby v septembri druhýkrát v tomto roku znížila úrokové sadzby.

Najvýraznejšie sa pod spomalenie inflácie v eurozóne na viac než trojročné minimum podpísali ceny energií. Tie zaznamenali medziročný pokles o 3 %, zatiaľ čo v júli o 1,2 % vzrástli. Ceny potravín, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov mierne zrýchlili tempo rastu (z 2,3 % v júli na 2,4 %) a ešte výraznejšie vzrástli ceny služieb. Tie sa zvýšili o 4,2 % po 4-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Zmiernila sa aj jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny, ako sú ceny energií a potravín. V auguste dosiahla 2,8 % oproti 2,9-percentnej úrovni v júli.

V rámci členských štátov eurozóny najvyššiu infláciu zaznamenalo Belgicko, a to na úrovni 4,5 %. Nasledovali Estónsko a Holandsko, kde inflácia dosiahla 3,4 %, respektíve 3,3 %. Nad trojpercentnou hranicou zaznamenali mieru inflácie ešte Slovensko (3,2 %) a Grécko s infláciou na úrovni 3,1 %.

Najnižšiu evidovali Litva a Lotyšsko. Inflácia v Litve dosiahla 0,7 % a v Lotyšsku 0,9 %.