Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa v júni spomalila, potvrdil Eurostat

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spotrebiteľské ceny v eurozóne sa v júni zvýšili medziročne o 2,5 % po májovom raste o 2,6 %, uviedol Eurostat.

Luxemburg 17. júla (TASR) - Miera inflácie v eurozóne sa v júni spomalila o 0,1 percentuálneho bodu. Oznámil to v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý tak potvrdil predbežný odhad zo začiatku júla. Napriek tomu trhy očakávajú, že Európska centrálna banka (ECB) ponechá na tohtotýždňovom zasadnutí úrokové sadzby nezmenené.

Spotrebiteľské ceny v eurozóne sa v júni zvýšili medziročne o 2,5 % po májovom raste o 2,6 %, uviedol Eurostat. Potvrdil tak údaje z 2. júla, keď zverejnil rýchly odhad. Na porovnanie, v júni 2023 dosiahla medziročná inflácia v menovej únii 5,5 %.

Aj v rámci celej Európskej únie sa medziročná miera inflácie spomalila v júni o 0,1 percentuálneho bodu. Dosiahla 2,6 %, zatiaľ čo v máji to bolo 2,7 %. V júni minulého roka predstavovala 6,4 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v eurozóne zvýšili v júni o 0,2 %. Rovnakým tempom rástli aj v širšej Európskej únii, ukázali údaje Eurostatu.

Z jednotlivých komponentov najvýraznejší rast v eurozóne zaznamenali ceny služieb. Tie sa medziročne zvýšili o 4,1 %, čo je rovnaké tempo ako v máji. Nasledovali ceny energií, potravín, alkoholu a tabakových výrobkov, kde kombinovaný rast dosiahol 2,9 %.

Z jednotlivých štátov Európskej únie zaznamenali najnižšiu medziročnú mieru inflácie Fínsko (0,5 %), Taliansko (0,9 %) a Litva, kde sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 1 %. Najvyššiu zasa zaznamenali Belgicko (5,4 %), Rumunsko (5,3 %) a Španielsko s Maďarskom, kde ceny vzrástli o 3,6 %. Na Slovensku dosiahla medziročná miera inflácie v júni 2,4 %. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny na Slovensku zaznamenali nulový rast.

ECB zasadne vo štvrtok 18. júla, pričom rozhodne o úrokových sadzbách. Trhy však podľa portálu RTTNews odhadujú, že po júnovom znížení úrokových sadzieb ich teraz banka ponechá nezmenené a vyhne sa aj poskytnutiu bližších informácií, ako mieni pokračovať v nasledujúcom období.