Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa v máji zrýchlila na 2,6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v eurozóne aj v EÚ v máji stúpli o 0,2 %.

Luxemburg 18. júna (TASR) - Inflácia v eurozóne sa minulý mesiac zvýšila v súlade s odhadmi. TASR o tom informuje na základe správy Eurostatu.

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa v máji zrýchlilo na 2,6 % z aprílových 2,4 %, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj rýchly odhad z konca mája. V máji 2023 dosiahla medziročná inflácia v eurozóne 6,1 %.

Inflácia v celej Európskej únii (EÚ) v máji stúpla na 2,7 % z 2,6 % v predchádzajúcom mesiaci. Pred rokom dosiahla 7,1 %.

Motorom inflácie v eurozóne boli ceny služieb, ktoré medziročne vzrástli o 4,1 %, nasledované cenami potravín, alkoholu a tabaku (+2,6 %). Ceny priemyselných tovarov mimo energií stúpli o 0,7 % a ceny energií o 0,3 %.

Na služby pripadalo v rámci medziročnej miery inflácie 1,83 percentuálneho bodu a na potraviny, alkohol a tabak 0,51 bodu a na energie len 0,04 bodu.

Najnižšiu medziročnú mieru inflácie v rámci EÚ malo v máji Lotyšsko (0,0 %), nasledované Fínskom (0,4 %) a Talianskom (0,8 %). Najvyššie ročné miery Eurostat zaznamenal v Rumunsku (5,8 %), Belgicku (4,9 %) a Chorvátsku (4,3 %). Na Slovensku medziročná miera inflácie vzrástla na 2,6 % z aprílových 2,4 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v eurozóne aj v EÚ v máji stúpli o 0,2 %.