Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Holandsku v septembri klesla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa predbežného odhadu sa medziročná miera inflácie v piatej najväčšej ekonomike eurozóny v septembri 2024 znížila na 3,5 % z 3,6 % v predchádzajúcom mesiaci.

Amsterdam 1. októbra (TASR) - Miera inflácie v Holandsku v septembri 2024 mierne klesla. Oznámil to v utorok Ústredný štatistický úrad, ktorý zároveň uviedol, že rast maloobchodných tržieb sa v auguste zrýchlil. TASR o tom informuje na základe správ portálu RTTNews.

Podľa predbežného odhadu sa medziročná miera inflácie v piatej najväčšej ekonomike eurozóny v septembri 2024 znížila na 3,5 % z 3,6 % v predchádzajúcom mesiaci. Pokles cien energií vrátane motorových palív sa pritom prehĺbil (na -6,1 % z -3,3 % v auguste), zatiaľ čo rast cien služieb sa zmiernil (na 5,6 % z 5,8 %). Na druhej strane, inflácia sa zrýchlila pri potravinách, nápojoch a tabaku (na 6 % z 5,6 %) a ožili ceny priemyselných tovaroch (0,4 % oproti -0,9 %).

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Holandsku v septembri klesli o 0,5 % po náraste o 0,3 % v auguste. Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v Holandsku v septembri vzrástol medziročne o 3,3 %, čo je rovnaké tempo ako v predchádzajúcom mesiaci.

Štatistický úrad uviedol tiež, že medziročný rast maloobchodných tržieb v Holandsku sa v auguste 2024 mierne zrýchlil na 1,8 % z 1,7 % v predchádzajúcom mesiaci. Podporili ho väčšie tržby z predaja nepotravinových výrobkov (3,6 % oproti 3,2 % v júli), zatiaľ čo tržby z potravín opäť klesli (o -1,2 % oproti -1,15 % v júli).

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy maloobchodné tržby v Holandsku v auguste vzrástli o 0,7 % (o 0,5 % v júli).