Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Holandsku zrýchlila v júni na päťmesačné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pod zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien sa podpísal najmä vyšší rast cien potravín a služieb.

Amsterdam 2. júla (TASR) - Miera inflácie v Holandsku zrýchlila v júni nad 3 % a dosiahla najvyššiu úroveň za posledných päť mesiacov. Pod zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien sa podpísal najmä vyšší rast cien potravín a služieb. Predbežné údaje v utorok zverejnil holandský štatistický úrad. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Medziročná miera inflácie dosiahla v júni v Holandsku 3,2 %. V máji aj apríli predstavovala 2,7 %. Júnový rast spotrebiteľských cien je najvyšší od januára tohto roka, pričom trojpercentnú hranicu prekročila inflácia v Holandsku od začiatku roka trikrát.

Pod zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien sa podpísali najmä ceny potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov. V júni sa zvýšili o 4,4 %, zatiaľ čo v máji rast dosiahol 3,1 %. Okrem toho sa mierne zrýchlil rast cien služieb. Tie v máji vzrástli o 4,5 %, v júni potom rast predstavoval 4,6 %.

Navyše sa spomalil pokles cien priemyselných tovarov. Po májovom poklese o 1,8 % klesli v júni iba o 0,5 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom rástli spotrebiteľské ceny v Holandsku rovnakým tempom. Ako v máji, tak aj v júni zaznamenali rast o 0,2 %.