Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Inflácia v kľúčových nemeckých štátoch sa zmiernila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Miera inflácie v Sasku spomalila v júni na 2,8 % po 3-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci.

Berlín 1. júla (TASR) - Inflácia v piatich kľúčových spolkových štátoch Nemecka sa v júni spomalila, čo dáva predpoklad, že miernejší rast spotrebiteľských cien by malo zaznamenať aj celé Nemecko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Miera inflácie v Sasku spomalila v júni na 2,8 % po 3-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. V prípade Brandenburska sa spomalila z 2,9 % na 2,6 % a Bádenska-Württemberska z 2,1 % na 1,9 %. Pod 2 % sa udržala inflácia v Hesensku, kde sa zmiernila z májovej hodnoty 1,9 % na 1,8 %. Navyše, v najľudnatejšom štáte Nemecka, Severnom Porýní-Vestfálsku, zaznamenala spomalenie na 2,2 %. V máji dosiahla 2,5 %.

Jediným z kľúčových spolkových štátov, kde sa miera inflácie nemenila, bolo Bavorsko. V rámci tohto štátu zotrvala na májovej úrovni 2,7 %.

Údaje o inflácii za mesiac jún pre celé Nemecko zverejní nemecký štatistický úrad Destatis v pondelok v popoludňajších hodinách. Ekonómovia budú potom čakať na údaje o vývoji inflácie za celú eurozónu, ktorú by štatistický úrad Európskej únie Eurostat mal oznámiť v utorok 2. júla. Očakáva sa, že miera inflácie v eurozóne sa v júni zmiernila z 2,6 % na 2,5 %.