Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Maďarsku klesla v auguste na najnižšiu úroveň za 3,5 roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Medziročná miera jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa nestále položky, ako sú potraviny a energie, sa v auguste 2024 znížila na 4,6 % zo 4,7 % v júli.

Budapešť 10. septembra (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Maďarsku sa v auguste spomalil viac, ako ekonómovia odhadovali. Dosiahol pritom najmenšie tempo za 3,5 roka. Oznámil to v utorok maďarský štatistický úrad KSH. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa štatistík medziročná miera inflácie v Maďarsku v auguste 2024 klesla na 3,4 % z júlového sedemmesačného maxima 4,1 %. Analytici pritom odhadovali, že dosiahne 3,6 %.

Augustová miera inflácie je najnižšia od februára 2021 a priblížila sa viac k cieľu centrálnej banky na úrovni 3 %.

K zmierneniu inflácie v auguste prispelo najmä spomalenie tempa rastu cien potravín (na 2,4 % z 2,7 % v júli) a alkoholických nápojov a tabaku (na 3,9 % zo 4,2 %). Zároveň sa však zmiernil aj pokles cien elektriny, plynu a iných palív (na -4,3 % z -4,5 %) a zrýchlil sa rast cien služieb (na 9,5 % z 9,1 %)

Medziročná miera jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa nestále položky, ako sú potraviny a energie, sa v auguste 2024 znížila na 4,6 % zo 4,7 % v júli.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Maďarsku v auguste stagnovali po náraste o 0,6 % v júli.