Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Maďarsku sa v júni spomalila na 3,7 %

Foto: TASR/Ladislav Vallach

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku v júni stagnovali po poklese o 0,1 % v predchádzajúcom mesiaci.

Budapešť 9. júla (TASR) - Medziročný rast inflácie v Maďarsku sa v júni 2024 spomalil. Klesol tak z päťmesačného maxima, ktoré dosiahol v máji. Ukázali to v utorok údaje maďarského Centrálneho štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Podľa štatistík medziročná miera inflácie v Maďarsku sa v júni 2024 znížila na 3,7 % zo 4 % v máji.

Rast cien odevov a obuvi sa pritom zmiernil na 4,1 % zo 4,7 % v máji a náklady na elektrinu, plyn a iné palivá klesli výraznejšie, o 2,7 % po znížení o 2,4 % v predchádzajúcom mesiaci.

Na druhej strane inflácia sa v júni zrýchlila v prípade cien potravín (na 1,1 % z 1 %), alkoholických nápojov a tabaku (na 4,2 % z 3,5 %) a služieb (na 9,7 % z 9,5 %).

Medziročná miera jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa nestále položky, ako sú potraviny a energie, však v júni stúpla, a to na 4,1 % zo 4 % v máji.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku v júni stagnovali po poklese o 0,1 % v predchádzajúcom mesiaci.