Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 24. august 2024Meniny má Bartolomej
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Taliansku sa udržala v júni pod 1 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pod vývoj spotrebiteľských cien v Taliansku sa podpísalo spomalenie rastu cien potravín a nealkoholických nápojov, oblečenia a obuvi, cien v reštauráciách a hoteloch, ako aj nákladov na dopravu.

Rím 16. júla (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Taliansku pokračovali v júni v rovnakom tempe rastu ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. To znamená, že inflácia sa udržala pod 1 %, navyše s výnimkou jedného mesiaca sa na tejto úrovni drží od začiatku roka. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil konečné údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT.

Medziročná miera inflácie v Taliansku dosiahla v júni 0,8 %. To je rovnaké tempo rastu ako vo všetkých predchádzajúcich mesiacoch tohto roka s výnimkou marca, keď dosiahla 1,2 %. Výsledok je zároveň v súlade s predbežným odhadom z konca júna.

Pod vývoj spotrebiteľských cien v Taliansku sa podpísalo spomalenie rastu cien potravín a nealkoholických nápojov, oblečenia a obuvi, cien v reštauráciách a hoteloch, ako aj nákladov na dopravu. Na druhej strane menším tempom než v predchádzajúcom mesiaci klesli náklady na bývanie a s tým spojené energie.

Pozitívne sa vyvíjala jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny čerstvých potravín a energií. Tá sa zmiernila z májových 2 % na 1,9 %. V predbežnom odhade z konca júna ISTAT uvádzal rast jadrových cien o 2 %.