Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Inflácia v USA dosiahla ročné minimum, medzimesačne ceny klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Nečakaný vývoj zaznamenali spotrebiteľské ceny v USA aj v medzimesačnom porovnaní.

Washington 11. júla (TASR) - Medziročná miera inflácie v USA sa minulý mesiac spomalila výraznejšie, než sa čakalo, pričom dosiahla najnižšiu úroveň za posledný rok. Navyše, v medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny nečakane klesli, prvýkrát za viac než štyri roky. Najnovšie údaje tak posilnili očakávania trhov, že spomaľovanie inflácie v predchádzajúcom období nebolo náhodné a americká centrálna banka by mohla v dohľadnej dobe pristúpiť k zníženiu úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, Reuters a portálu tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny v USA vzrástli v júni medziročne o 3 % po májovom raste na úrovni 3,3 %, uviedlo vo štvrtok americké ministerstvo práce. Júnový údaj predstavuje najnižšiu medziročnú mieru inflácie od júna 2023. Analytici počítali s miernejším spomalením a rast spotrebiteľských cien odhadovali na úrovni 3,1 %.

Pod nečakane výrazné spomalenie inflácie sa podpísali najmä ceny benzínu. Tie v júni klesli o 2,5 %, pričom v máji zaznamenali rast o 2,2 %. Práve vývoj cien benzínu sa odrazil na celkovom vývoji nákladov na energie. Tie vzrástli o 1 % po májovom raste o 3,7 %. Zmiernili sa aj náklady na bývanie a navyše, pokračoval pokles cien nových, ako aj jazdených áut.

Aj jadrové spotrebiteľské ceny, ktoré nezahrnujú nestabilné ceny potravín a energií, spomalili v júni tempo rastu, pričom dosiahli viac než trojročné minimum. Jadrová inflácia dosiahla v júni 3,3 %, čo je najnižšia úroveň od apríla 2021. V máji predstavovala 3,4 % a analytici očakávali, že sa meniť nebude.

Nečakaný vývoj zaznamenali spotrebiteľské ceny v USA aj v medzimesačnom porovnaní. Oproti máju klesli o 0,1 %, čo predstavuje prvý medzimesačný pokles spotrebiteľských cien v Spojených štátoch od mája 2020. Aj v tomto prípade sa údaje líšili od očakávaní analytikov. Tí po nulovom raste v máji predpokladali v júni ich zvýšenie o 0,1 %.