Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Inflácia v USA sa postupne ochladzuje

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ochladenie cenových tlakov zrejme umožní, aby Fed pokračoval v cykle uvoľňovania menovej politiky, ktorý spustí v septembri.

Washington 27. septembra (TASR) - Cenové tlaky v Spojených štátoch poľavujú, ukazuje americkou centrálnou bankou (Fed) preferovaný indikátor inflácie. Navyše, spotrebiteľské výdavky sa v auguste mierne zvýšili, čo signalizuje, že ekonomika si udržala solídnu dynamiku aj v 3. kvartáli. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a CNBC.

Jadrový index výdavkov na osobnú spotrebu (PCE), ktorý nezahŕňa náklady na potraviny a energie, v auguste medzimesačne vzrástol o 0,1 % po +0,2 % v júli, ukázala správa amerického ministerstva obchodu. Analytici počítali so stagnáciou na +0,2 %.

V medziročnom porovnaní jadrový PCE stúpol v súlade s očakávaniami o 2,7 % po náraste o 2,6 % v predchádzajúcom mesiaci.

PCE vrátane nákladov na potraviny a energie sa v auguste medzimesačne zvýšil o 0,1 % a medziročne o 2,2 % po +0,2 %, respektíve +2,5 % v júli. Ekonómovia očakávali +0,1 %, respektíve +2,3 %.

Ochladenie cenových tlakov zrejme umožní, aby Fed pokračoval v cykle uvoľňovania menovej politiky, ktorý spustí v septembri.

Spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadajú viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity USA, v auguste vzrástli o 0,2 % po +0,5 % v júli. Ekonómovia počítali so zvýšením o 0,3 %.