Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku skĺzla na trojročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Revíziu smerom nadol oznámil INSEE aj v prípade medziročného vývoja ekonomiky.

Paríž 30. augusta (TASR) - Inflácia vo Francúzsku sa v auguste spomalila pod 2 % a dostala sa na najnižšiu úroveň za tri roky. Na druhej strane, ekonomika zaznamenala v 2. kvartáli slabšie tempo rastu, než uvádzal predbežný odhad. Informoval o tom v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE, ktorý zverejnil rýchly odhad inflácie za august a spresnené údaje o vývoji ekonomiky za 2. štvrťrok. Informovali o tom agentúra AFP a portál tradingeconomics.

Miera inflácie vo Francúzsku dosiahla v auguste 1,9 % oproti júlovej hodnote 2,3 %. Pod dvojpercentnú hranicu sa tak dostala prvýkrát od augusta 2021. Napriek tomu výsledok zaostal za očakávaniami, keďže ekonómovia počítali so spomalením inflácie až na 1,8 %. Pod augustový miernejší rast spotrebiteľských cien než v júli sa podpísali najmä ceny energií, ktoré podľa predbežného odhadu spomalili tempo rastu.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zvýšili v auguste o 0,6 %, zatiaľ čo v júli rast dosiahol 0,2 %. Augustové tempo rastu tak bolo najvyššie od februára. Medzimesačný vývoj spotrebiteľských cien ovplyvnilo najmä sezónne zvýšenie cien oblečenia a obuvi.

Menej priaznivo sa vyvíjala ekonomika v 2. kvartáli, za ktorý INSEE v piatok zverejnil spresnené údaje. V predbežnom odhade z konca júla uvádzal úrad medzikvartálny rast ekonomiky na úrovni 0,3 %, teda rovnaký, aký zaznamenala francúzska ekonomika v 1. kvartáli. Spresnené údaje však poukázali na zmiernenie rastu na 0,2 %, čo bol najslabší medzikvartálny rast od 3. štvrťroka minulého roka.

Revíziu smerom nadol oznámil INSEE aj v prípade medziročného vývoja ekonomiky. Pôvodne udával za 2. kvartál rast o 1,1 %, teraz uviedol, že francúzska ekonomika vzrástla medziročne o 1 %.