Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku v septembri klesla na 1,2 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Ceny služieb spomalili rast na 2,5 % z augustových 3 %.

Paríž 27. septembra (TASR) - Medziročná inflácia vo Francúzsku v septembri spomalila rast na 1,2 % z augustovej úrovne 1,8 % a dostala sa najnižšie od júla 2021. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá v piatok zverejnila údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Ceny služieb spomalili rast na 2,5 % z augustových 3 %. Ceny potravín pokračovali v raste stabilným tempom 0,5 %. Ceny energií sa znížili o 3,3 % po zvýšení o 0,4 % v predchádzajúcom mesiaci a ceny priemyselných výrobkov zrýchlili tempo poklesu na -0,3 % z augustových -0,1 %.

V porovnaní s augustom sa index spotrebiteľských cien CPI znížil o 1,2 %, čo bol najväčší pokles od roku 1990. Ceny tlačili nadol sezónne faktory, ako sú nižšie ceny dopravy a ubytovacích služieb, pokles cien energií a zdravotníckych služieb, ako aj návrat niektorých cien na bežnú úroveň po olympijských a paralympijských hrách.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v septembri klesol na 1,5 % z 2,2 %, čo je tiež najnižšia hodnota od júla 2021.