Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Švajčiarsku dosiahla na začiatku roka 13-ročné maximum

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Medziročná miera inflácie dosiahla v januári 1,6 % po decembrovej úrovni 1,5 %.

Bern 12. februára (TASR) - Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku zaznamenali začiatkom tohto roka zrýchlenie rastu, pričom inflácia dosiahla viac než 13-ročné maximum. Vývoj inflácie najviac ovplyvnili náklady na dopravu, energie a bývanie.

Ako uviedol koncom týždňa švajčiarsky štatistický úrad, na ktorý sa odvolal server Trading Economics, medziročná miera inflácie dosiahla v januári 1,6 % po decembrovej úrovni 1,5 %. Napriek tomu, že inflácia je v porovnaní s inými európskymi krajinami nízka, je vyššia, než očakávali analytici, ktorí počítali s jej zotrvaním na decembrovej úrovni, a zároveň najvyššia od októbra 2008.

Infláciu výrazne ovplyvnili náklady na bývanie a energie, ktoré zaznamenali zrýchlenie rastu, aj keď aj v tomto prípade bol ich rast v porovnaní s inými európskymi krajinami mierny. Náklady na bývanie a energie sa zvýšili o 3,4 %, zatiaľ čo v decembri rast dosiahol 2,6 %.

Navyše v raste, aj keď miernejšom, pokračovali náklady na dopravu. Po decembrovom raste o 7,2 % vzrástli v januári o 6,2 %.

Na druhej strane, ceny potravín a nealkoholických nápojov klesli o 1,5 % a mierny pokles zaznamenali aj ceny oblečenia a obuvi a náklady na zdravotnú starostlivosť. V prvom prípade pokles dosiahol 0,1 % a v druhom 0,6 %.