Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Inovačné centrum a Spišská katolícka charita plánujú spoluprácu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Edmund Örzsik

Naším cieľom je nielen podporiť výskum a vývoj v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

Prešov 12. septembra (TASR) - Inovačné partnerské centrum (IPC) a Spišská katolícka charita (SKCH) vo štvrtok v priestoroch IPC v Prešove uzavreli memorandum o spolupráci. Sústreďuje sa na rozvoj medzisektorového inovačného partnerstva (MIP) zameraného na riešenie problémov energetickej chudoby za pomoci využitia obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v marginalizovaných komunitách. TASR o tom informovala marketingová manažérka IPC v Prešove Dominika Príhodová.

Táto spolupráca má podľa riaditeľa IPC Jozefa Šimka zásadný význam pre rozvoj regionálneho inovačného ekosystému nielen v oblasti sociálnych inovácií, ale aj praktického celospoločenského využívania obnoviteľných zdrojov energií vzhľadom na rastúce životné náklady, energetickú sebestačnosť, udržateľnosť a environmentálnu zodpovednosť.

"Spolupráca prepájajúca neziskový, akademický, súkromný a verejný sektor je nevyhnutná pre budovanie trvalo udržateľných riešení v oblasti energetiky a sociálnej inklúzie, ktorá berie ohľad aj na životné prostredie. Naším cieľom je nielen podporiť výskum a vývoj v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, ale aj zlepšiť kvalitu života sociálne zraniteľných skupín prostredníctvom konkrétnych projektov v praxi zameraných na využitie biomasy a energetických plodín," uviedol Šimko.

Ako pokračoval, podpis memoranda otvára cestu pre ďalšie iniciatívy v oblasti výskumu, vývoja a implementácie inovatívnych technológií na využitie obnoviteľných zdrojov energií aj s akademickým a súkromným sektorom, vrátane objavovania nových synergií a prenosu informácií prostredníctvom doplnkových vzdelávacích a networkingových podujatí.

Podľa Pavla Vilčeka, riaditeľa Spišskej katolíckej charity, je potrebné brať si príklad z vyspelejších krajín, dávať prednosť človeku pred byrokraciou a zamerať sa na vzdelávanie pred riešením následkov.