Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Ekonomika

Inštitúcie EÚ sa dnes dohodli na podobe sedemročného rozpočtu pre rast

José Manuel Barroso Foto: TASR/AP

Dnes doobeda sa podarilo dosiahnuť potrebnú medziinštituicionálnu dohodu o viacročnom finančnom rámci (VFR) na obdobie 2014-2020.

Brusel 27. júna (TASR) - Lídri EÚ, ktorí sa dnes stretnú v Bruseli na zasadnutí Európskej rady, majú o jednu starosť menej. Dnes doobeda sa podarilo dosiahnuť potrebnú medziinštituicionálnu dohodu o viacročnom finančnom rámci (VFR) na obdobie 2014-2020.

Ešte niekoľko hodín pred summitom EÚ nebolo isté, ako dopadne trojstranné stretnutie predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa, írskeho premiéra Endyho Kennyho, ktorý zastupoval členské štáty, a predsedu Európskeho parlamentu (EP) Martina Schulza. Europarlament totiž do posledných chvíľ naznačoval, že dohoda o VFR nie je politicky priechodná, keďže medziinštitucionálna dohoda o eurorozpočte z 19. júna neberie do úvahy všetky pripomienky EP.

"S radosťou oznamujem, že dnes máme politickú dohodu o budúcom rozpočte EÚ. S predsedom Európskeho parlamentu, predsedom Rady a s podporou Európskej komisie sme sa práve dohodli na viacročnom finančnom rámci na ďalších sedem rokov," uviedol Barroso na tlačovej besede po skončení trojstranných rokovaní.

Barroso ocenil politickú vôľu predsedu EP a írskeho premiéra, ktorí aj keď bránili svoje pozície, ukázali ochotu pracovať "na doraz", a poďakoval všetkým pracovným tímom, ktoré umožnili potrebnú politickú dohodu pre prijatie rozpočtu EÚ dohodnutého ešte na februárovom summite EÚ.

"Je to dobré riešenie pre Európu, je to dobré riešenie pre európskych občanov a pre európske hospodárstvo," konštatoval Barroso. A dodal, že dohoda zahŕňa väčšiu pružnosť v prípade platieb aj záväzkov.

Dnes dosiahnutá dohoda o eurorozpočte predvída posilnenie výdavkov v "kritických" oblastiach, ako sú zamestnanosť mládeže, výskum, výmenné študentské programy s dôrazom na Erasmus, ale aj posilnenie podpory pre malé a stredné podniky. Rovnako zahŕňa aj možnosť zvýšenia podpory pre osoby v núdzi pre členské krajiny, ktoré si tento program želajú. Dnešná dohoda takisto zohľadnila rozpočtové korekcie v rozpočte EÚ na tento rok, čo tvrdo presadzoval europarlament.

"Keď hovoríme o viacročnom finančnom rámci, o rozpočte pre Európu, tak to nie je iba abstraktný pojem. Toto je fond, ktorý zaručuje hospodársky rast pre Európu," konštatoval Barroso.

Predseda EK zdôraznil, že lídri EÚ budú počas dvojdňového summitu diskutovať o investičnom pláne pre Európu v rámci Paktu stabilitu a rastu EÚ, ten by však nemohol existovať bez fondu pre rast. A tým je práve dlhodobý európsky rozpočet so svojimi štrukturálnymi fondmi.