Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Inštitúcie EÚ posilnia systém zemepisných označení vína i liehovín

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nové nariadenie vytvorí základ pre intenzívnejšie zavádzanie zemepisných označení v celej Únii.

Brusel 25. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) privítala politickú dohodu o preskúmaní a posilnení systému zemepisných označení vína, liehovín a poľnohospodárskych výrobkov, ktorú v utorok dosiahla s Európskym parlamentom a Radou EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR.

Nové nariadenie vytvorí základ pre intenzívnejšie zavádzanie zemepisných označení v celej Únii a bude zárukou vyššej úrovne ochrany, a to predovšetkým v online prostredí. Pomôže ďalej rozvinúť vysokú kvalitu potravín a prísnejšie normy a zaručí ochranu európskeho kultúrneho, gastronomického a miestneho dedičstva a osvedčenie jeho autentickosti v EÚ a na celom svete.

Nové nariadenie o úniových zemepisných označeniach vína, liehovín a poľnohospodárskych výrobkov posilní existujúci systém. Zavedie jednotný právny rámec a skrátený a zjednodušený postup registrácie - v troch sektoroch (potraviny, víno a liehoviny) sa zjednocujú rôzne pravidlá a postupy pri zemepisných označeniach a ochrane. Výsledkom je zjednodušený postup zápisu zemepisného označenia do registra pre uchádzačov z EÚ aj mimo nej.

Nové pravidlá sprísnia ochranu zemepisných označení výrobkov používaných ako prísady v spracovaných výrobkoch i výrobkov so zemepisným označením predávaných na internete a okrem toho budú chrániť zemepisné označenia v doménových menách. Členské štáty budú povinné na svojom území zablokovať doménové mená, ktoré by mohli porušovať ochranu zemepisných označení.

Nariadenie zabezpečí uznanie udržateľných postupov, čiže výrobcovia budú môcť pri cenotvorbe zohľadniť svoje úsilie o environmentálnu, hospodársku alebo spoločenskú udržateľnosť vrátane snahy o dobré životné podmienky zvierat. Výsledkom bude lepšia ochrana prírodných zdrojov a vidieckych hospodárstiev, zachovanie miestnych odrôd rastlín a zvieracích plemien, ochrana krajiny v oblasti výroby a zlepšenie životných podmienok zvierat.

Podľa nových pravidiel sa zavedie dobrovoľný systém uznaných výrobcov výrobkov so zemepisným označením, ktorý vytvorí členský štát. V snahe zvýšiť atraktívnosť systému budú takéto združenia mať právomoc riadiť svoje zemepisné označenia, presadzovať ich uplatňovanie a ďalej ich rozvíjať, aby posilnili ich postavenie v hodnotovom reťazci.

Presadzovanie uplatňovania zemepisných označení zostáva zodpovednosťou členských štátov EÚ. Zahŕňa to kontrolu správnosti používania zaregistrovaných pojmov a boj proti podvodom pri výrobe, predaji a používaní výrobkov so zemepisným označením. Komisia zostáva zodpovedná za registráciu, zmenu a zrušenie registrácií.

Politickú dohodu troch inštitúcií EÚ ešte musia formálne schváliť spoluzákonodarcovia - europarlament a Rada EÚ (ministri členských krajín).

Zemepisné označenia slúžia na ochranu názvov výrobkov z konkrétnych regiónov a s konkrétnymi charakteristickým znakmi, vlastnosťami alebo povesťou proti napodobňovaniu alebo podvodom. Osvedčujú, že výrobky boli vyrobené podľa prísnych noriem platných v regióne ich pôvodu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)