Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Inštitút: Pokles tržieb v priemysle je sčasti hnaný bázickým efektom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Medziročné reálne tržby v stavebníctve medziročne klesli o 8,3 %.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Júnové reálne tržby v priemysle medziročne klesli o 9,2 %. Podobný negatívny vývoj naznačili už údaje o exportoch a priemyselnej produkcii. Tento pokles je však sčasti hnaný bázickým efektom, keďže v minulom roku na jún pripadlo viac pracovných dní. Uviedol to v pondelok Inštitút finančnej politiky (IFP).

"Po náznakoch oživenia v predchádzajúcich mesiacoch slovenský priemysel opäť výraznejšie zaostal. V najdôležitejšom, automobilovom priemysle klesli reálne tržby oproti minulému roku až o 11,4 %," uviedol IFP s tým, že silnejší pokles vidno aj v medzimesačnom porovnaní, keď tržby automobiliek klesli v porovnaní s májom o 6,5 %. Dodal, že medziročne horšie čísla zaznamenalo až 11 z 13 odvetví priemyselnej výroby.

Medziročné reálne tržby v stavebníctve medziročne klesli o 8,3 %. Pod negatívny vývoj sa podľa inštitútu podpísal slabý dopyt, keďže je realitný trh stále pod tlakom vysokých úrokových sadzieb. K týmto faktorom sa pridali aj nižšie investície z prostriedkov EÚ. Na medzimesačnej báze zaznamenalo stavebníctvo mierny rast, o 0,5 %.