Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Inštitút sociálnej demokracie: Potraviny medziročne zlacneli

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

ISD je občianske združenie personálne prepojené s koaličnou stranou Hlas-SD.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Ceny potravín medziročne mierne zlacneli. Na bežnom nákupe možno oproti minulému roku ušetriť 0,73 eura, rodinný nákup však medziročne zlacnel o 5,88 eura. Vyplýva to z medziročného porovnania cien potravín, ktoré pripravil Inštitút sociálnej demokracie (ISD) na základe aktuálnych údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Informoval o tom predseda správnej rady ISD Martin Halás.

"Pri našom simulovanom virtuálnom štatistickom nákupe základných potravín v júni 2023 a júni 2024 sa pri bežnom nákupe konečná cena pohybovala na podobnej úrovni pred rokom, respektíve bola o 73 centov nižšia. Pri väčšom, rodinnom nákupe, kde bolo zahrnutých až 61 položiek, vrátane mäsa, bol tento rozdiel 5,88 eura," uviedol Halás.

Priblížil, že z 99 položiek, ktorých ceny sleduje každý mesiac ŠÚ SR, medziročne klesli ceny pri 56 položkách. Naopak, nárast cien viac ako 10 % zaznamenal ŠÚ SR podľa Halása najmä pri exotických potravinách, ako je olivový olej, morské ryby či kiwi. Ich ceny však nezávisia od situácie na slovenskom trhu, ale riadia sa zahraničnou produkciou a celosvetovým dopytom po nich. Výrazne však podľa ISD narástli aj ceny niektorých produktov, ktoré možno nájsť aj na domácom trhu.

Za významný faktor poklesu cien potravín v tomto roku Halás považuje udržanie takzvanej energopomoci, ktorá znižuje celkovú infláciu o približne sedem percent.

ISD je občianske združenie personálne prepojené s koaličnou stranou Hlas-SD.