Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Inštitút: Zamestnanci majú vyšší vymeriavací základ ako živnostníci

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Inštitút doplnil, že pri zamestnancoch sú regionálne rozdiely oveľa väčšie. Platy v Bratislavskom kraji boli vlani v priemere o 35 % vyššie ako v Prešovskom kraji.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer majú viac ako dvojnásobný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov oproti živnostníkom. Najvýraznejší rozdiel s 2,5 násobkom vymeriavacieho základu bol v Bratislavskom kraji. Upozornil na to v aktuálnom ekonomickom prehľade Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA) na základe dát zo Sociálnej poisťovne (SP).

V decembri 2023 mali priemerný vymeriavací základ živnostníci 718 eur a zamestnanci 1561 eur, čo je o 843 eur viac. "Zaujímavosťou sú relatívne malé regionálne rozdiely v priemernom vymeriavacom základe živnostníkov. Najväčší rozdiel medzi krajmi je menej ako deväť percent, a to v prípade Bratislavského a Prešovského kraja. Ak sa pozrieme len na živnostníkov s vyšším ako minimálnym základom, dosahuje najväčší rozdiel 15 % pri Trnavskom a Prešovskom kraji," priblížil ISA.

Inštitút doplnil, že pri zamestnancoch sú regionálne rozdiely oveľa väčšie. Platy v Bratislavskom kraji boli vlani v priemere o 35 % vyššie ako v Prešovskom kraji.

"Koncom roka 2023 bolo v Sociálnej poisťovni povinne prihlásených vyše 223.000 samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Až 170.000 živnostníkov, teda 76,4 % platilo sociálne odvody z minimálneho vymeriavacieho základu vo výške 605,50 eura mesačne. Zvyšných 53.000, čo tvorí 23,6 %, platilo z vyššieho základu. Najviac živnostníkov platilo z vyššieho základu v Bratislavskom kraji, najmenej v Prešovskom kraji," uzavrel inštitút.