Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Írska ekonomika sa v 2. kvartáli vrátila k poklesu

Írsko, Dublin. Foto: TASR/AP

Pod pokles ekonomiky v 2. štvrťroku sa podpísal najmä prepad investícií, ktorý dosiahol zhruba 65 %. Osobná spotreba sa však zvýšila.

Dublin 5. septembra (TASR) - Írska ekonomika sa po rastovom 1. štvrťroku opätovne vrátila k poklesu, ktorý zaznamenávala počas celého minulého roka. Poukázali na to spresnené údaje štatistického úradu. Predbežný odhad za 2. kvartál pritom vykazoval pokračovanie rastu. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Írsky štatistický úrad vo štvrtok uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Írska klesol v 2. kvartáli medzikvartálne o jedno % po raste o 0,9 % v 1. štvrťroku. Predbežný odhad z konca júla naznačoval rast, a to výraznejší než za prvé tri mesiace roka, konkrétne na úrovni 1,2 %.

Pod pokles ekonomiky v 2. štvrťroku sa podpísal najmä prepad investícií, ktorý dosiahol zhruba 65 %. Osobná spotreba sa však zvýšila.

Aj v medziročnom porovnaní zaznamenala írska ekonomika v 2. štvrťroku pokles, pričom tempo poklesu bolo oproti predbežnému odhadu omnoho výraznejšie. Zatiaľ čo koncom júla štatistici uvádzali medziročný pokles írskej ekonomiky na úrovni 1,4 %, po revízii pokles hospodárstva dosiahol štyri %. Oproti vývoju za 1. kvartál sa však tempo poklesu zmiernilo, keď za prvé tri mesiace klesla írska ekonomika medziročne o 4,7 %.