Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Izrael vypíše tender na dodávku prvého superpočítača v krajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vláda vloží do národného programu rozvoja umelej inteligencie 250 miliónov amerických dolárov.

Jeruzalem 26. júna (TASR) - Izrael si chce udržať pozíciu svetového lídra v oblasti technológií na báze umelej inteligencie. Vláda preto budúci týždeň vyhlási verejnú súťaž na dodávku prvého superpočítača v krajine, oznámil v stredu výkonný riaditeľ štátneho úradu pre inovácie Dror Bin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vláda vloží do národného programu rozvoja umelej inteligencie 250 miliónov amerických dolárov (233,34 miliardy eur), uviedol Bin. Približne 60 % z tejto sumy by mali akademická obec a súkromný sektor čerpať už v tomto roku. S ukončením programu sa počíta v roku 2027, pričom je možné navýšenie financovania, dodal.

Technologický sektor zodpovedá za približne 20 % výkonu izraelskej ekonomiky a krajina sa všeobecne považuje za jedno z najväčších centier vyspelých technológií na svete. Superpočítač určený na trénovanie veľkých modelov umelej inteligencie je pre Izrael kľúčový, ak si má udržať svoju vedúcu pozíciu, povedal Bin. Zariadenie bude podľa neho k dispozícii výskumníkom a spoločnostiam za nižšiu cenu, než je trhová.

(1 EUR = 1,0714 USD)