Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Nemecký výrobca čipov Infineon zhoršil prognózu na rok 2023/2024

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V prvom štvrťroku finančného roka do 31. decembra 2023 klesol obrat skupiny v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 11 % na 3,7 miliardy eur.

Mníchov 6. februára (TASR) - Nemecký výrobca čipov Infineon zhoršil svoj výhľad v dôsledku slabšieho dopytu a silnejšieho eura. Skupina v utorok oznámila, že za finančný rok, ktorý sa končí 30. septembra 2024, očakáva tržby vo výške 16 miliárd eur, teda o jednu miliardu menej, ako bol pôvodný predpoklad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Infineon už na začiatku roka zmiernil svoje očakávania a upozornil na pretrvávajúce ťažkosti na trhu s čipmi. Bilanciu spoločnosti zaťažuje aj slabší dolár, keďže svoje finančné údaje vykazuje v eurách, mnohí zákazníci však platia v americkej mene.

V prvom štvrťroku finančného roka do 31. decembra 2023 klesol obrat skupiny v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 11 % na 3,7 miliardy eur. Čistý zisk sa medzikvartálne znížil zo 753 miliónov na 587 miliónov eur.

Generálny riaditeľ spoločnosti Jochen Hanebeck uviedol, že v druhej polovici kalendárneho roka predpokladá citeľné zvýšenie dopytu po čipoch pre aplikácie súvisiace so spotrebiteľmi. Podnikaniu v oblasti automobilov sa zase podľa neho darí lepšie vďaka silnému dopytu zo strany čínskych výrobcov elektrických vozidiel.