Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Ekonomika

Izrael predá časť devízových rezerv, aby stabilizoval národnú menu

Autá horia po tom, čo raketa vypálená z pásma Gazy zasiahla parkovisko a obytnú budovu v Aškelone v južnom Izraeli, sobota 7. októbra 2023. Rakety boli vypálené, keď Hamas oznámil novú operáciu proti Izraelu. Foto: TASR/AP

Cieľom je predať na voľnom trhu zahraničné meny v hodnote až 30 miliárd dolárov (28,4 miliardy eur), oznámila centrálna banka.

Jeruzalem 9. októbra (TASR) - Izraelská centrálna banka chce prvýkrát využiť svoje devízové rezervy, aby stabilizovala národnú menu, ktorá sa dostala pod tlak v dôsledku útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas. Cieľom je predať na voľnom trhu zahraničné meny v hodnote až 30 miliárd dolárov (28,4 miliardy eur), oznámila centrálna banka v pondelok. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu orf.at.

Krok centrálnej banky upokojil trh a kurz šekela voči doláru obmedzil počiatočné straty. Na začiatku obchodovania klesol o viac ako 2 % na 3,92 ILS/USD, čo bola najnižšia úroveň za sedem a pol roka. Po oznámení rozhodnutia sa pohyboval na úrovni 3,86 ILS/USD so stratou 0,6 %.

"Banka bude v najbližšom období aktívne pôsobiť na trhu, aby tlmila volatilitu výmenného kurzu šekela a zabezpečila potrebnú likviditu pre ďalšie riadne fungovanie trhov," uviedla centrálna banka vo vyhlásení.

Izrael disponuje devízovými rezervami vo výške viac ako 200 miliárd USD. Veľká časť tejto sumy pochádza z nákupov realizovaných od roku 2008. Ich cieľom bolo zabrániť prílišnému posilneniu šekela, čo by poškodilo izraelských exportérov.

(1 EUR = 4,0731 ILS)