Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

J. Nagel: Eurobanka môže v októbri znížiť úrokové sadzby

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Nagel je považovaný za jedného z najväčších jastrabov v rámci Rady guvernérov ECB.

Frankfurt nad Mohanom 8. októbra (TASR) - Šéf Bundesbanky Joachim Nagel si vie predstaviť, že Európska centrálna banka (ECB) na svojom budúcotýždňovom zasadnutí opäť uvoľní menovú politiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

"Počkám si na samotné zasadnutie, ale určite som otvorený uvažovať o možnosti prijatia ďalšieho kroku v oblasti úrokových sadzieb," uviedol Nagel v podcaste Table Today.

Nagel je považovaný za jedného z najväčších jastrabov v rámci Rady guvernérov ECB. To znamená, že jeho ochota diskutovať o znížení sadzieb na zasadnutí, ktoré sa bude konať 16. až 17. októbra, zvyšuje pravdepodobnosť uvoľnenia menovej politiky. Trhy a ekonómovia to považujú za vysoko pravdepodobné.

"Nové údaje sú veľmi povzbudivé, jednoznačne sa približujeme k nášmu dvojpercentnému cieľu," komentoval Nagel vývoj inflácie. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne v septembri prvýkrát od roku 2021 kleslo pod cieľové dve percentá. "Vývoj inflácie je určite dobrou správou." Nagel však upozornil, že jadrová inflácia je stále o niečo robustnejšia.