Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

J. Nagel: Treba kroky, ktoré zabránia zhoršeniu nemeckej ekonomiky

Bankovky, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

MMF tento týždeň zverejnil najnovší výhľad vývoja svetovej ekonomiky, pričom v prípade eurozóny prognózu zhoršil, tak v tomto, ako aj v budúcom roku.

Washington 25. októbra (TASR) - Nemecko nečelí prudkému poklesu ekonomiky, napriek tomu je potrebné urobiť kroky, ktoré zabránia tomu, aby sa situácia ešte viac zhoršila. Povedal to v piatok prezident nemeckej centrálnej banky Joachim Nagel. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nagel uviedol, že v tomto momente je najdôležitejšie, aby vláda zrealizovala už dohodnutý balík opatrení, ktorého cieľom je rast nemeckej ekonomiky. "To výrazne prispeje k posilneniu rastových síl," povedal Nagel na okraj výročného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky vo Washingtone. Avšak čokoľvek, čo v nasledujúcom roku pôjde nad rámec týchto opatrení, centrálna banka iba privíta, dodal.

MMF tento týždeň zverejnil najnovší výhľad vývoja svetovej ekonomiky, pričom v prípade eurozóny prognózu zhoršil, tak v tomto, ako aj v budúcom roku. V predchádzajúcej prognóze z júla fond počítal s rastom ekonomiky menového bloku o 0,9 %, v najnovšom odhade rast zredukoval na 0,8 %.

Aj v roku 2025 bude ekonomika eurozóny podľa MMF rásť slabšie, než fond predpokladal v júli. Vtedy očakával rast hospodárstva menovej únie o 1,5 %, teraz počíta s rastom o 1,2 %.

Výrazne sa pod to podpíše práve nemecká ekonomika, najväčšia v eurozóne. MMF predpokladá, že v tomto roku zaznamená nemecká ekonomika nulový rast, zatiaľ čo pred tromi mesiacmi očakával, že dosiahne 0,2 %. Ako dôvod uviedol pokračujúce problémy vo výrobnom sektore.

Na budúci rok by nemecké hospodárstvo malo podľa fondu vzrásť o 0,8 %, aj to je však horší výhľad než v júli. Vtedy MMF odhadoval budúcoročný rast nemeckej ekonomiky na úrovni 1,3 %.