Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 28. august 2024
< sekcia Ekonomika

Jadrová inflácia v Poľsku sa v júni spomalila viac, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V medzimesačnom porovnaní dosiahla jadrová inflácia 0,2 %.

Varšava 17. júla (TASR) - Jadrová inflácia v Poľsku zaznamenala minulý mesiac ďalšie spomalenie a skĺzla hlbšie pod 4 %. Výsledky boli zároveň lepšie, než očakávali analytici, ktorí počítali s miernejším spomalením rastu jadrových cien. Informovali o tom agentúra PAP a portál tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje poľskej centrálnej banky.

Jadrová inflácia (nezahrnuje nestabilné ceny potravín a energií) dosiahla v Poľsku v júni v medziročnom porovnaní 3,6 %. V máji predstavovala 3,8 %. Spomalenie rastu jadrových cien tak bolo o niečo výraznejšie, než čakali analytici, ktorí počítali s tým, že jadrová inflácia dosiahne 3,7 %.

V medzimesačnom porovnaní dosiahla jadrová inflácia 0,2 %. Oproti vývoju v máji sa tak zrýchlila, keď v máji vzrástli jadrové ceny oproti aprílu o 0,1 %.

Medziročná jadrová inflácia sa tak v júni priblížila k jej priemernej úrovni, ktorá je vypočítaná za roky 1998 až 2024. Za toto obdobie dosiahla v priemere 3,48 %. Najvyššiu jadrovú infláciu zaznamenalo Poľsko vo februári 1998, keď dosiahla 15,9 %. Naopak, najprudšie jadrové ceny klesli v septembri 2016, a to o 0,41 %.