Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

Jadrové elektrárne ukončili tohtoročnú sériu odstávok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odstávka trvala 46 dní a bola poslednou v tohtoročnom pláne generálnych odstávok.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) 31. októbra úspešne ukončili rozšírenú odstávku 2. jadrového bloku Mochoviec (EMO2) jeho prifázovaním k sieti. Informovali o tom Slovenské elektrárne.

Odstávka trvala 46 dní a bola poslednou v tohtoročnom pláne generálnych odstávok. "Trvanie rozšírenej generálnej odstávky je v porovnaní s bežnou viac ako dvojnásobné," uviedol Róbert Verbovský, manažér riadenia prác.

"Zrealizovali sme všetky naplánované nosné činnosti a investičné projekty, z ktorých najdôležitejšie boli práce na zvyšovaní seizmickej odolnosti bloku a modernizácii bezpečnostných systémov. Vyviezli sme tiež celú aktívnu zónu a vnútroreaktorové časti reaktora a vykonali nedeštruktívnu kontrolu tlakovej nádoby reaktora," dodal.

Súčasťou rozšírenej odstávky bola aj pevnostná tlaková skúška primárneho okruhu pri odstavovaní bloku a skúška tesnosti a pevnosti hermetickej zóny pri nábehu bloku. Ako pri každej generálnej odstávke, aj teraz bola vymenená časť použitého jadrového paliva za čerstvé.