Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Japonská ekonomika klesla v 1. kvartáli podstatne výraznejšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR-AP

Navyše, aj vývoj ekonomiky za posledné dva kvartály minulého roka revidovala vláda smerom nadol.

Tokio 1. júla (TASR) - Japonská ekonomika klesla v 1. štvrťroku tohto roka omnoho prudšie, než sa pôvodne uvádzalo. Oznámila to v pondelok japonská vláda. Najnovšie údaje tak výrazne zhoršujú vyhliadky pre jednu z najväčších ekonomík sveta. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa nečakanej revízie japonskej vlády klesol hrubý domáci produkt (HDP) Japonska na anualizovanej báze o 2,9 %. V predchádzajúcom odhade zo začiatku júna bolo tempo poklesu stanovené na 1,8 %. Vláda dodala, že vývoj ekonomiky ovplyvnili korekcie v oblasti objednávok v stavebnom sektore.

Výrazná revízia smerom nadol pravdepodobne povedie k redukcii prognózy vývoja ekonomiky aj zo strany centrálnej banky. Tú banka plánuje zverejniť koncom júla. Zároveň to môže ovplyvniť termín zvýšenia úrokových sadzieb.

Navyše, aj vývoj ekonomiky za posledné dva kvartály minulého roka revidovala vláda smerom nadol. Rast ekonomiky za október až december na anualizovanej báze udávala vláda pôvodne na úrovni 0,4 %, teraz oznámila, že rast dosiahol iba 0,1 %.

V prípade vývoja hospodárstva za júl až september zasa oznámila, že ekonomika vtedy zaznamenala výraznejší pokles. Pôvodne udávala za dané obdobie pokles na úrovni 3,7 %, teraz oznámila, že ekonomika klesla o 4 %.