Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 1. november 2024Meniny má Denisa a Denis
< sekcia Ekonomika

Japonsko po 11 rokoch opäť verí hovädziemu mäsu z Európy

Foto: TASR/AP

Japonsko zaviedlo zákaz na dovoz európskeho hovädzieho mäsa v roku 2001 krátko potom, ako v Európe vypukla epidémia choroby šialených kráv.

Brusel 6. februára (TASR) - Komisár EÚ pre obchod Karel de Gucht, eurokomisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciološ a eurokomisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg dnes v spoločnom stanovisku privítali rozhodnutie Japonska zrušiť od 1. februára 2013 zákaz dovozu hovädzieho mäsa a hovädzích výrobkov z trhov EÚ.

Trojica komisárov zároveň privítala záväzok členských štátov EÚ, že bude povolený dovoz hovädzieho mäsa z Japonska, čo znamená obohatenie európskeho trhu napríklad o hovädzie mäso značky "Kobe".

Komisári v spoločnom stanovisku uviedli, že oceňujú kroky japonskej vlády vedúce k zrušeniu zákazu na dovoz hovädzieho mäsa z Francúzska a Holandska. Japonský trh sa pre tieto druhy komodít opäť otvoril od 1. februára tohto roku.

De Gucht, Ciološ a Borg uviedli, že ide o pozitívny krok Japonska, hoci toto rozhodnutie trvalo veľmi dlho. Podľa nich to bude posmeľujúci signál aj pre iné štáty EÚ, že môžu začať obchodovať s Japonskom, a tiež podnetný signál pre ďalšie východoázijské štáty a vôbec pre celý svet, že hovädzie mäso z EÚ dosahuje najvyššiu kvalitu. Trojica komisárov zdôraznila, že európske hovädzie mäso je medzinárodne uznané a potvrdené Svetovou organizáciou pre zdravie zvierat (OIE).

Z hľadiska pripravovanej Zmluvy o voľnom obchode medzi EÚ a Japonskom ide tiež o potvrdenie skutočnosti, že aj netarifné bariéry môžu byť prekonané a japonský trh je otvorenejší, než by sa zdalo na prvý pohľad.

Japonsko zaviedlo zákaz na dovoz európskeho hovädzieho mäsa v roku 2001 krátko potom, ako v Európe vypukla epidémia choroby šialených kráv (BSE). Európska komisia (EK) v dnešnej správe pre médiá uviedla, že EÚ odvtedy investovala obrovské prostriedky do výskumu BSE a zmierňovania epidémie, pričom sa dá hovoriť, že táto choroba sa dostala pod kontrolu a nepredstavuje hrozbu pre zdravie spotrebiteľov.

Japonsko sa rozhodlo na základe viacerých vedeckých testov, ktoré potvrdili, že hovädzie mäso z Európy je bezpečné.