Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Japonsko tretí mesiac po sebe prilákalo vyše tri milióny návštevníkov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Podľa údajov Japonskej národnej organizácie cestovného ruchu (JNTO) počet príjazdov minulý mesiac vzrástol o 60 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka a bol o 9,6 % vyšší ako v máji 2019.

Tokio 22. júna (TASR) - Japonsko v máji už tretí mesiac po sebe prilákalo viac ako tri milióny návštevníkov. Počet zahraničných hostí, ktorí prišli do krajiny pracovne alebo za oddychom, dosiahol 3,04 milióna. Oproti aprílu sa udržal na stabilnej úrovni a v porovnaní s historickým rekordom z marca mierne klesol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa údajov Japonskej národnej organizácie cestovného ruchu (JNTO) počet príjazdov minulý mesiac vzrástol o 60 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka a bol o 9,6 % vyšší ako v máji 2019. V roku 2019, teda predtým, ako pandémia nového koronavírusu uzavrela hranice, do Japonska pricestovalo rekordných 31,9 milióna návštevníkov.

Významnou oporou príjazdového cestovného ruchu je slabý jen, ktorý sa voči americkému doláru nachádza na 34-ročnom minime. Zahraniční návštevníci podľa JNTO v prvom štvrťroku minuli v krajine rekordných 1,75 bilióna jenov (10,3 miliardy eur).

Počet čínskych cestovateľov, ktorí tvorili v minulosti najväčšiu časť klientely japonského turizmu, je stále približne o 30 % nižší ako pred pandémiou. Tento úbytok na druhej strane kompenzujú návštevníci z iných krajín, napríklad z Indie a Spojených arabských emirátov.

Dalia Feldmanová, marketingová riaditeľka spoločnosti Tourist Japan, uviedla, že jej podnik zaznamenal za posledný rok 11-násobný nárast počtu návštevníkov z Indie, zatiaľ čo počet hostí zo Spojených arabských emirátov sa zvýšil takmer osemnásobne. "Zdá sa, že najviac ich láka japonská kuchyňa a prírodné pamiatky," dodala Feldmanová.

(1 EUR = 169,78 JPY)